Βιογραφικό του ποιητή Δημ. Π. Κρανιώτη

 DIMITRIS-P

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής. Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Λάρισα ως Ιατρός Ειδικός Παθολόγος.

Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές: “Ίχνη” (Λάρισα 1985), “Πήλινα Πρόσωπα” (Λάρισα 1992), “Νοητή Γραμμή” (ποιήματα στα Ελληνικά και μεταφρασμένα στα Αγγλικά & Γαλλικά, Λάρισα 2005), “Dunes (Θίνες)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), “Ενδόγραμμα” (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2010), “Edda (Έδδα)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) και “Iluzione (Ψευδαισθήσεις)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010). Επίσης το 2011 έκδωσε κι επιμελήθηκε την αγγλόφωνη ανθολογία «World Poetry 2011» με 205 ποιητές από 65 χώρες που συμμετείχαν στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα 2011).  Το 2013 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε e-book η συλλογή «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» με 15 ποιήματα από τη νέα του ποιητική συλλογή που θα εκδοθεί προσεχώς.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμανικά, Ιταλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Σερβικά, Ολλανδικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Πολωνικά, Τσέχικα, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Σλοβακικά, Περσικά ή Φαρσί, Μπενγκάλι, Βιετναμέζικα, Γκουζαράτι, κ.ά.) κι έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην Ιταλία το 2009 αναγορεύτηκε στη Ρώμη Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης, ενώ το 2008 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός από την Διεθνή Ακαδημία Micenei της Ιταλίας. Το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets) από το Δ.Σ. της United Poets Laureate International (UPLI), το οποίο διοργανώθηκε υπό την Προεδρία του το 2011 για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα. To 2007 στην Ινδία αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας (Doctor of Literature) από την World Academy of Arts and Culture. Tο 2011 τιμήθηκε ως «Laureate Man of Letters» από την United Poets Laureate International και το 2012 τιμήθηκε με διδακτορικό (Doctorate of Arts in Poetry) από την International Art Academy. Το 2011 ίδρυσε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και διοργάνωσε στη Λάρισα το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και την 1η ποιητική εκδήλωση «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή».

Είναι Πρόεδρος της World Poets Society, Αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, Ειδικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, του Ελληνικού Κέντρου του ΡΕΝ International, της Διεθνούς Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και διεθνών λογοτεχνικών οργανισμών (WPM, UPLI, WAAC, IWA, Poetas del Mundo, WCIF, WUP, UMEM, SELAE, UHE, AEADO, κ.ά.). Διετέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Λάρισας, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ), Μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικών περιοδικών «Γραφή» (του Δήμου Λαρισαίων) και «Πνευματική Λάρισα» (της ΕΛΟΣΥΛ), Διευθυντής Σύνταξης του ιατρικού περιοδικού “Ιπποκράτης” Λάρισας, Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας, κ.ά.

Στο διαδίκτυο είναι διαχειριστής του «Poetics @ GR» (Τετράδιο Ελληνικής Ποίησης) : http://greekpoetics.blogspot.com/ 

Συμμετείχε στο εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης και λογοτεχνικά συνέδρια (σε Η.Π.Α., Ιταλία, Ινδία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Νικαράγουα, Τσεχία, πΓΔΜ, κ.ά.) μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ενώ για την ποίησή του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα τον βράβευσαν για την ποίησή του με τιμητικές πλακέτες: ο Νομάρχης Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμαρχος Ευρυμενών Λάρισας, η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, κ.ά.

Στις Η.Π.Α το 2005 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον σε διεθνές συνέδριο ποίησης με το «International Poet of Merit Award» και το 2006 τιμήθηκε με το αμερικάνικο ποιητικό βραβείο «Muses Prize» για το βιβλίο του «Νοητή γραμμή» ως «καλύτερο πολύγλωσσο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς 2005». Το 2007 ανακηρύχθηκε «Πρεσβευτής Ποίησης» από την Αμερικάνικη Επιτροπή του Εθνικού Μήνα Ποίησης. Το 2011 βραβεύτηκε με το «Golden Seal Book Award», το οποίο παρέλαβε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2011 το ποίημά του “Ψευδαισθήσεις” (“Illusions”) διακρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης για την Ειρήνη “Poetry for Peace” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (πρώτευσε στη διαδικτυακή ψηφοφορία).

Στην Ινδία το 2013 βραβεύτηκε με το «Mahatma Fule International Award for Poetry» και το 2008 βραβεύτηκε με το «The Enchanting Poet  Award».

Στη Ρουμανία ήταν ένας από τους δύο τελικούς υποψήφιους για το «Μεγάλο Βαλκανικό Βραβείο Ποίησης» για το 2007 (The Balkan Grand Prize for Poetry) από τη Διεθνή Ακαδημία Orient Occident του Βουκουρεστίου.

Στην Ισπανία συμπεριλήφθηκε στην επετειακή έκδοση «Elogio de la palabra» (Εγκώμιο Λέξης) μαζί με κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου (José Saramago, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, κ.ά.) και 11 Νομπελίστες (Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Ειρήνης, κ.ά.).

Στην Τσεχία το 2009 γυρίστηκε ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ποιητή, το οποίο προβλήθηκε το 2012 από την Κρατική Τσέχικη Τηλεόραση.

Στην Βουλγαρία το 2007 συμμετείχε στην «5η Ετήσια Συνάντηση Συγγραφέων Βαλκανικών Χωρών», επίσημος προσκεκλημένος από την Ένωση Βούλγαρων Συγγραφέων, το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και την Ακαδημία Orpheeva Lira της Σόφιας.

Στη Ρωσία  το 2012 ήταν ένας από τους 76 συγγραφείς από 26 χώρες μέλη του οργανισμού Global Harmony Association που συνέγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη «The ABC of Harmony», για το οποίο κατατέθηκε υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης 2013.

Στην Ελβετία το 2007 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ειρήνης (Universal Peace Ambassador) από τους οργανισμούς Universal Peace Embassy της Ελβετίας και Universal Ambassador Peace Circle της Γαλλίας.

Η επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.dimitriskraniotis.com/


Advertisements